Centar za cjeloživotno učenje u prirodi

IGOR logo9

AI Center Lipik naslovna

Šestomjesečno osposobljavanje za programera/programerku umjetne inteligencije u Lipiku se sastoji od šest mjeseci teorijskih i praktičnih edukacija. Ukupno preko 1000 sati osposobljavanja u kojem se uči programirati na području umjetne inteligencije. Nositelj osposobljavanja za programera/programerku umjetne inteligencije je Lipička razvojna i turistička agencija LIRA. Osposobljavanje se odvija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.
 
Osim programiranja, svi polaznici prolaze kroz edukacije poslovnog razvoja i Startup akademije. U sklopu programa Startup akademije, u prostoru AI Center Lipik dana 21.-22. rujna 2023. IGOR, centar za cjeloživotno učenje u prirodi odradio je dvodnevnu edukaciju za polaznike 4. generacije osposobljavanja tijekom koje su odrađene sljedeće teme:
  • Start up – od ideje do poslovnog uspjeha
  • Ocjena isplativosti investicijskog projekta.

AI center Lipik logo bijela

LAG Barun Trenk zavrsna radionica1

U srijedu, 13. rujna 2023. godine, u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održana je završna radionica za izradu nove Lokalne razvojne strategije LAG-a Barun Trenk za programsko razdoblje 2023.-2027. Na završnoj radionici je predstavljena metodologija izrade Lokalne razvojne strategije, razvojne potrebe i potencijali koji su detektirani za LAG područje te ciljevi i intervencije koje će biti temelj za raspisivanje budućih natječaja.
Podsjetimo, Lokalna razvojna strategija je temeljni dokument za djelovanje LAG-a u novom programskom razdoblju i raspisivanje natječaja za područje LAG-a Barun Trenk kroz Intervencije koje su dio LRS, a definirane su i kreirane prema prijedlozima s prethodnih radionica.

 

View the embedded image gallery online at:
https://igor.hr/hr/novosti#sigProId9cf7e9550d

Iz preparatori visit 9. 10 1

Dana 9. i 10. rujna 2023. održan je pripremni posjet i zajedno s partnerima razradili smo program edukacije pod nazivom "Civitas: Promoting Active Citizenship through Youth Work 2023" koja će se održati krajem rujna u prostoru DKC Školju od Udruge Prizma na Velom Ižu. Teme edukacije bit će aktivno građanstvo, europske vrijednosti i rad s mladima. IGOR je partner na projektu...

Erasmus logo cofunded

 

View the embedded image gallery online at:
https://igor.hr/hr/novosti#sigProIdfc8270f67f

APG 2023 ZMAG Naslovna

 

Akademija prirodnog graditeljstva je praktična edukacija za entuzijaste i graditelje prirodnim materijalima koja traje ukupno 12 dana, a raspoređena je u 3 modula po četiri dana. Svake godine, akademiju pohađa 20-tak polaznika/ca koji uče o projektiranju, permakulturnom dizajnu, orijentaciji građevina, pasivnom solarnom dizajnu, izradi drvenih konstrukcija, zidnim ispunama od slame, konoplje, zemlje, ovčje vune i celuloze, krovopokrivačkim radovima, biotekturi, art tehnikama, ozelenjenim krovovima, raketnim pećima, izradi vapnene i glinene žbuke, klesanju kamena i završnim radovima.

Prirodno graditeljstvo podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala čija proizvodnja ima nizak ekološki otisak i ne zahtjeva visoki udio industrijske obrade materijala. Najčešći građevinski materijali su slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna i trska. Prirodno graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti koristeći obnovljive izvore energije za funkcioniranje građevina naslanjajući se na bogatu graditeljsku tradiciju i suvremene zelene tehnologije.
Tijekom svibnja, lipnja i srpnja 2023. godine izgrađena je hobit kuća pod zemljom. Izgrađena hobit kuća ima masivnu organsku drvenu konstrukciju s drvenim oblogama, slojevima hidroizolacije i trostrukim sustavom drenaže. Prednji zid hobit kuće je od bala slame ožbukanih vapnenom žbukom izvana, interijer zemljanim žbukama, a stolarija od recikliranih brodskih otvora. Podovi i terase su od masivnog plavog kamena, krovni pokrov ekstenzivni zeleni krov, a za grijanje je izgrađena raktena peć. Hobit kuću projektirao je britanski projektant Matthew Holmes.
Igor Štavlić je jedan od polaznika koji je uspješno završio V. Akademija prirodnog graditeljstva 2023. na ZMAG-ovom Recikliranom imanju u Vukomeriću.
Svi programi odvili su se pod stručnim vodstvom naših učitelja Kristijana Perlića, Matka Šišaka, Jakova Radoševića, Gorana Brumića Mexa, Matthewa Holmesa i Mihaela Stošića.
Radili smo, gradili smo, učili smo, slavili smo!
Hvala cijelom stručnom timu na izvrsnom vodstvu. Hvala mojoj ekipi polaznika/ica V. akademije prirodnog graditeljstva i stečenim novim prijateljstvima. Sjajno iskustvo… 

Foto: Matej Marjanović i Ana Kolarević
Više o tome: www.zmag.hr 

View the embedded image gallery online at:
https://igor.hr/hr/novosti#sigProIdb2a2d865f9

Civitas 2023

Novi projekt, novo partnerstvo... Erasmus+ aktivnost Civitas 2023: Promicanje aktivnog građanstva kroz rad s mladima, ključna aktivnost 1 – Mobilnost osoba koje rade s mladima na kojem je IGOR, centar za cjeloživotno učenje u prirodi partner na projektu. 

Trajanje projekta: 01.07.2023. do 31.12.2023.
Projekt se sufinancira sredstvima EU iz programa Erasmus+
Projektni partneri: Fedactio (Belgija) VitaTiim (Estonija), IGOR i Udruga Prizma (Hrvatska), Ottovolante Sulcis (Italija), Young Folks (Latvija), Tavo Europa (Litva), Splora (Španjolska).
 
Mladi diljem Europe nemaju dovoljno znanja o Europskoj uniji. To negativno utječe na mlade jer propuštaju prilike koje pruža EU, poput mobilnosti u obrazovanju ili osposobljavanju, međunarodno volontiranje ili razmjene mladih. Nadalje, sudjelovanje mladih u demokratskim procesi ograničeni su preprekama s kojima se suočavaju i nedostatkom znanja o funkcioniranju unije, kao i niskom razinom medijske pismenosti i kritičnog mišljenja.
Mladi mogu postati aktivniji građani ako poboljšaju medijsku pismenost i vještine kritičkog mišljenja, te steći znanja o EU, posebice o funkcioniranju Unije i njezinim vrijednostima. Štoviše, ove znanja i vještine mogu povećati zapošljivost mladih, povećati osjećaj inicijative i samopoštovanje, povećati međukulturalnu svijest i poticati europski identitet.
Kako bismo bolje zadovoljili potrebe lokalne mladeži i pomogli im u prevladavanju društvenih, kulturnih i geografskih prepreka, cilj projektnih aktivnosti je povećati kvalitetu rada s mladima partnerskih organizacija u promicanju aktivnog građanstva. Poseban naglasak bit će stavljen na korištenje neformalnih obrazovnih metoda jer neformalno učenje može pomoći poboljšati razumijevanje EU-a od strane mladih, potaknuti aktivnije sudjelovanje u društvenim i demokratskim procesima, kao i potaknuti osjećaj za pripadnosti Europskoj uniji.
 
Cilj aktivnosti će se postići kroz tri specifična cilja:
- povećanje znanja partnera koji rade s mladima u vezi s funkcioniranjem Unije, zajedničkim EU vrijednostima i temeljnim pravima
- povećanje kompetencija partnera koji rade s mladima o promicanju medijske pismenosti i kritičkog mišljenja mladih
- razmjena iskustava partnerskih partnera o tome kako koristiti neformalno obrazovanje u promicanje aktivnog građanstva među mladima.
Erasmus logo cofunded

Stranica 1 od 7

Prognoza vremena

Meteo stanica Marindvor
© 2023 IGOR - Obrt za cjeloživotno učenje / Lifelong Learning Centre