Centar za cjeloživotno učenje u prirodi

IGOR logo9

Završila je V. Akademija prirodnog graditeljstva na ZMAG-ovom Recikliranom imanju Vukomerić

APG 2023 ZMAG Naslovna

 

Akademija prirodnog graditeljstva je praktična edukacija za entuzijaste i graditelje prirodnim materijalima koja traje ukupno 12 dana, a raspoređena je u 3 modula po četiri dana. Svake godine, akademiju pohađa 20-tak polaznika/ca koji uče o projektiranju, permakulturnom dizajnu, orijentaciji građevina, pasivnom solarnom dizajnu, izradi drvenih konstrukcija, zidnim ispunama od slame, konoplje, zemlje, ovčje vune i celuloze, krovopokrivačkim radovima, biotekturi, art tehnikama, ozelenjenim krovovima, raketnim pećima, izradi vapnene i glinene žbuke, klesanju kamena i završnim radovima.

Prirodno graditeljstvo podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala čija proizvodnja ima nizak ekološki otisak i ne zahtjeva visoki udio industrijske obrade materijala. Najčešći građevinski materijali su slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna i trska. Prirodno graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti koristeći obnovljive izvore energije za funkcioniranje građevina naslanjajući se na bogatu graditeljsku tradiciju i suvremene zelene tehnologije.
Tijekom svibnja, lipnja i srpnja 2023. godine izgrađena je hobit kuća pod zemljom. Izgrađena hobit kuća ima masivnu organsku drvenu konstrukciju s drvenim oblogama, slojevima hidroizolacije i trostrukim sustavom drenaže. Prednji zid hobit kuće je od bala slame ožbukanih vapnenom žbukom izvana, interijer zemljanim žbukama, a stolarija od recikliranih brodskih otvora. Podovi i terase su od masivnog plavog kamena, krovni pokrov ekstenzivni zeleni krov, a za grijanje je izgrađena raktena peć. Hobit kuću projektirao je britanski projektant Matthew Holmes.
Igor Štavlić je jedan od polaznika koji je uspješno završio V. Akademija prirodnog graditeljstva 2023. na ZMAG-ovom Recikliranom imanju u Vukomeriću.
Svi programi odvili su se pod stručnim vodstvom naših učitelja Kristijana Perlića, Matka Šišaka, Jakova Radoševića, Gorana Brumića Mexa, Matthewa Holmesa i Mihaela Stošića.
Radili smo, gradili smo, učili smo, slavili smo!
Hvala cijelom stručnom timu na izvrsnom vodstvu. Hvala mojoj ekipi polaznika/ica V. akademije prirodnog graditeljstva i stečenim novim prijateljstvima. Sjajno iskustvo… 

Foto: Matej Marjanović i Ana Kolarević
Više o tome: www.zmag.hr 

Prognoza vremena

Meteo stanica Marindvor
© 2024 IGOR - Obrt za cjeloživotno učenje / Lifelong Learning Centre