Centar za cjeloživotno učenje u prirodi

IGOR logo9

Meteor kamera

 20 10 2020

GLOBAL METEOR NETWORK je projekt koji ima za cilj uspostaviti decentraliziranu mrežu instrumenata za opservaciju noćnog neba sa što više lokacija, kako bi se dobile snimke dovoljno kvalitetne za znanstvenu analizu.

Cilj je snimiti meteore, njihov protok, pokazatelje mase i orbite kako bi se mogli napraviti modeli predikcije. Omogućiti zajednici promatratelja meteora svakodnevne podatke o mateoridima objavljivanjem orbita svih snimljenih meteora po čitavom planetu. Podaci se objavljuju svakog jutra.

Promatrajući metorite koji daju vatrene lopte možemo povećati broj metorita koji imaju poznatu putanju (krajem 2018. godine ih je bilo svega 35 (Izvor: Meteorite Orbits .info).

O projektu Global meteor network možete više saznati na njihovoj mrežnoj stranici: GLOBAL METEOR NETWORK

Meteor kamera ima svoju stranicu HR000P – Požega – 3.6mm

Također postoji poveznica za arhivske snimke kamere arhivske snimke kamere HR000P - Požega - 3.6mm

Kamera na našem ekološkom permakulturnom imanju snima svake noći nebo s pogledom prema zapadu. Snima se u 720p kvaliteti, isključivo nebo - objekti, drveće i ostale strukture su nepoželjne. Kamera je širokokutna, vrlo velike osjetljivosti (0.01 lux) i snima isključivo noću. Svako jutro se snimljeni podaci obrade i pošalju na server GLOBAL METEOR NETWORK.

Za kraj, bit ćemo iskreni, slike nam se sviđaju, ovako osjetljive kamere su nam zakon i jedini izazov nam je bila cijena. Kada smo nabavili kameru… 😉

Više o meteor kameri možete pročitati na poveznici The Global Meteor Network – Methodology and first results.

Prognoza vremena

Meteo stanica Marindvor
© 2024 IGOR - Obrt za cjeloživotno učenje / Lifelong Learning Centre